måndag 25 september 2017

Måndagsmotivation, del 27/?

I går kväll satt jag, älskade maken och Stora J kvar efter middagen och pratade lite. Stora J har äntligen tagit tag i vissa saker från sin skoltid, och ska börja gå hos en psykolog för att bearbeta saker som hände som hon har svårt att släppa taget om. Jag gjorde själv något liknande för några år sedan, när jag gjorde en massiv sorgebearbetning på hela min skoltid, framför allt den mobbing jag var utsatt för under hela min grundskoletid.
Vi började då prata om vikten av att kunna göra något konkret, att få verktyg för att kunna hantera när minnen bubblar upp och man får en tendens att sätta sig själv i en nedåtgående spiral av dåliga minnen och trassligt självförtroende.
En av de konkreta saker jag gör är att jag mediterar. Varje dag sedan lite mer än 100 dagar tillbaka sitter jag en kvart varje morgon och mediterar med hjälp av appen Headspace. Löööv it! Jsut nu håller jag till och med på med ett "program" på appen som handlar om just självförtroende och att stärka upp det. Ibland får man läxor. Som att under en dag stanna upp x antal gånger och vara lite snäll mot sig själv.

"Hur gör man för att vara snäll mot sig själv?" undrade Stora J, och tyvärr menade hon det på ett sätt som fick mig att förstå att hon verkligen inte visste. Och visst är det svårt.
Man är så förbonkat duktig på att vara snäll mot andra, att var snäll mot djur, att vara snäll mot planeten. Men vi själva? Jädrar vad vi kan vara elaka mot oss själva ibland. Vi kan vara så elaka mot oss själva att vi vet att om någon var så elak mot en vän så skulle vi bli asförbannade. Men vi själva ska visst kunna ta det? Jag säger nej till det.

Var snäll mot dig själv. Ge dig själv beröm för det där som du vet att du är duktig på. Du vet precis vad jag menar, men du vill inte erkänna det för dig själv - eller hur? Säg till dig själv nu att du är bra på det, för du får faktiskt tycka det. Du får till och med tycka att du är en riktig snygging. Jo, det är sant. Du får vara snäll mot dig själv. Du får känna dig duktig och värdefull. För det är exakt det du är.