onsdag 23 augusti 2017

Plommonpaj

Det var ju en underlig och kall vår där, med snö och minusgrader långt in i månaderna som är viktiga för att få saker att växa och gro i naturen. Eller för fruktträd att blomma och sedan bli pollinerade så att de kan bära frukt. Det blir inte så mycket äpplen i år, men betydligt mer plommon. Även om rekordet från några år tillbaka, då trädet var så fullt av frukt att jag trodde grenarna skulle knäckas, nog är svårslaget.

Anyhow... Det blev plommon i år och alla plommonen mognade samtidigt. På ett litet ungefär. Så för att slippa traktens alla ungar klängandes som apor i trädet (grenar som knäcks är inte kul) så ställde sig älskade maken på stegen och länsade trädet på frukt. Och sedan dess har vi ätit plommon. Och fryst in plommon. Och funderat på att koka plommonmarmelad. Och bakat plommonpaj. För hur trött man än är på plommon - är de i en paj slinker det liksom ner ändå.


Plommonpaj

Tillräckligt med plommon för att täcka bottnen på din pajform
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 krm vaniljsocker
75 g smör

Kärna ur och klyfta plommonen och lägg dem i en pajform. Eller i portionsformar. Whatever floats your boat.
Blanda de torra ingredienserna och strö ut det över frukten. Hyvla över kylskåpskallt smör med en osthyvel, lägg ut smöret jämnt över fyllningen.
Grädda pajen i 200 grader varm ugn 20-25 minuter tills pajen blivit gyllenbrun och lite knäckig.

Allra godast lite ljummen med en skopa vaniljglass. Tycker jag. Funkar såklart med vaniljsås eller vispgrädde också.

Jag har inte testat att göra den här pajen med annan frukt än plommon, men kan tänka mig att det mesta skulle funka. Tänk bara på att hårdare frukt, som äpple, behöver skivas lite tunnare så att frukten hinner bli riktigt mjuk och gooey. Mums!