tisdag 2 juni 2015

Säsongssammanfattning: Outlander, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Sådärja, då var första säsongen av "Outlander" färdigtittad. Säsong två kommer men när vet jag inte riktigt, någon gång under 2016 har jag hört, men 2016 är ju ett helt år långt.
Den här första säsongen var dessutom uppdelad i två delar om 8 avsnitt vardera med ett ganska långt glapp emellan, samt en rejäl cliffhanger.

Serien handlar om Claire som år 1945 efter krigsslutet har återförenats med sin man Frank. De reser till Skottland på semester och där besöker de bland annat mystiska stenar på en höjd. När Claire senare återvänder till stenarna ensam kastas hon 200 år tillbaka i tiden och hamnar mitt i konflikten mellan engelsmännen och högländarna. Och alla är rätt så misstänksamma mot den mystiska engelska kvinnan och hennes ovanliga kunskaper.


Favoritavsnitt: 1x01 "Sassenach". Pilotavsnittet är som vanligt viktigt för att fånga tittarnas intresse och det lyckas man förträffligt med här.
1x07 "The wedding". För att undkomma Randall och hans män behöver Claire gifta sig med en högländare och valet faller på Jamie.
1x09 "The reckoning". Ett avsnitt berättat från Jamies synvinkel. 
1x16 "To ransom a man's soul". Claire lyckas frita Jamie från Wentworthfängelset, men det är en trasig make hon får tillbaka och de fysiska skadorna är inte de värsta efter en natt med Black Jack Randall.

Favoritkaraktär: Claire. Vilken tur att man gillar huvudpersonen.

Favoritpar:  Claire och Jamie. *hjärtögon*

Bäst i säsongen: De förtroliga samtalen mellan Claire och Jamie. Och jag gillar att Claire blev god vän med hans syster Jenny också.

Värst i säsongen: Sista avsnittet är fullkomligt vedervärdigt när man i flashbacks får se vad Jamie genomgått. Väldigt bra avsnitt, men med väldigt grafiskt våld. Och så vill jag gärna krypa in i tvn och skjuta Jack Randall alldeles själv. Var länge sedan jag tyckte så fruktansvärt illa om en karaktär.

Övriga kommentarer: Serien är baserad på böckerna av Diana Gabaldon. Hittills finns det åtta böcker, säsong ett är baserad på den första. Jag har inte läst dem. Än.