torsdag 5 september 2013

Veckans vego - pasta med tomatsås

Som vanligt är det en person i hushållet som inte tycker om maten. Tomatsås är tydligen äckligt. Fast om jag hade mixat den här tomatsåsen riktigt slät och kylt ner den hade det blivit vad hon åt på sin pasta - ketchup. Nästan i varje fall. Min tomatsås är självklart mycket godare.


Tomatsås

1 finhackad gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade eller rivna
olivolja
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater
salt, svartpeppar, basilika
honung
balsamvinäger

Låt finhackad lök och vitlök mjukna i en skvätt olivolja på medelvärme. Häll på tomaterna och krydda med salt, peppar och basilika. Är basilikan färsk ska den dock i först på slutet för att vara snyggt grön och behålla smaken. Balansera smakerna med balsamvinäger och honung (eller socker).
Låt denna härliga blandning koka minst 20 minuter så att de hela tomaterna kokar sönder lite och alla smaker får en chans att utvecklas.
Serveras med valfri pasta, men jag rekommenderar en platt som tagliatelle eller papardelle, och massor med färskriven parmesan.

Eventuell kvarbliven sås går toppen att frysa in. Att lägga på varma mackor eller hemlagad pizza kanske?