måndag 19 augusti 2013

Veckans vego - gröna plättar med limesmör och fetasallad

Gud vad gott det här var! Tack Buffé för receptet. Och bara för att jag är så snäll så sprider jag receptet, med min egen modifiering med betydligt mindre spenat än i originalreceptet eftersom jag inte tycker om spenat. Här slank det dock ner. 


Limesmör

100g rumsvarmt smör
finrivet skal av 1 lime
1½ msk färskpressad limejuice
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 krm chiliflakes
1 krm salt
½ tsk vitpeppar

Blanda alla ingredienser till smöret. Lägg det på ett ark plastfolie och rulla till en korv. Vrid till ändarna på folien och låt smöret stelna i kylen.

Gröna plättar

1 påse färsk babyspenat (65 g)
1 liten gul lök, eller ett par salladslökar
1 grön chilifrukt
1 3/4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ägg
1 äggvita
50 g smält smör
½ tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1½ dl mjölk

Fräs spenaten i en stekpanna tills den sjunkit ihop helt. Hacka den och ställ åt sidan.
Ansa och strimla löken fint. Dela, kärna ur och finstrimla chilin.
Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk till en helt slät smet.
Blanda ner spenat, lök och chili.
Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i smeten.
Stek plättar av smeten, 2 msk per plätt, i olivolja tills de blir gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper och håll varmt.

Servera plättarna med limesmöret. Jag gjorde även en sallad med diverse grönsaker och smulad fetaost att servera till.
Smör som blir över kan frysas och sparas till nästa gång. Eller ätas på något som inte är vegetariskt...

När jag åt det här satt jag och tänkte på hur goda de här plättarna skulle vara med lite stekt halloumi till. Prövar jag nästa gång.