måndag 10 juni 2013

Kycklinggratäng

Gårdagens middag får bli dagens bloggämne. Min mamma bjöd oss på den här übergoda kycklinggratängen för ett tag sedan och vi var smarta nog att fråga efter receptet. Vill man inte äta ris till så funkar gratängen bra till ugnsstekt potatis också. Sallad ska man däremot inte hoppa över för det är nyttigt med grönsaker. Så det så!


Kycklinggratäng

600 g kycklingfilé
1 msk smör
2 dl creme fraishe
2 dl vispgrädde
½ dl mango chutney
1 msk kycklingfond
1 äpple
1 gul lök
1 tsk sambal oelek
140 g bacon
1 dl riven ost

Dela kycklingfilérna på längden. Salta och peppra dem och bryn dem i smör. Lägg över kycklingen i en ungsfast form.
Blanda creme fraishe, grädde, chutney och fond i en kastrull och koka upp.
Skala och tärna äpplet, hacka löken. Tillsätt äpple och lök till såsen och koka i 5 minuter. Smaka av med sambal oelek (och salt). (Jag tycker inte saltet behövs eftersom det är salt i baconet och osten, men där gör man så klart som man vill.)
Stek baconet knaprigt.
Häll såsen över kycklingen. Strö på bacon och ost. Gratinera i 20 minuter i 200 grader varm ugn.