tisdag 18 juni 2013

Födelsedagstårta

Som sagt så fyllde jag år igår. Och då bakade jag en liten tårta att bjussa tjocka släkten på. Receptet är från Allt om mat 7/2013 och där heter det "Lyxig jordgubbstårta med kokos och vaniljfrosting". Jag hoppade dock över kokosen. Vet inte om det var för att jag glömde den eller struntade i den eller båda orsakerna. Gott blev det i varje fall.


Jordgubbstårta med vaniljfrosting

4 ägg
4 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från en citron
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl (270 g)
1 msk bakpulver

Fyllning:
300 g färska jordgubbar
2½ dl vispgrädde

Vaniljfrosting:
300 g naturell färskost, rumsvarm
1 3/4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde

Garnering:
2 - 3 msk kokosflingor
färska jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en kakform ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker pösigt.
Vänd ner citronskalet.
Värm mjölken till 60 grader och blanda ner i äggsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och låt den kallna under formen.
Dela kakan i fyra bottnar.
Snoppa och mosa jordgubbarna. Vispa grädden. Varva bottnarna med grädde och jordgubbar. Låt gärna tårtan stå till sig i kylen minst 2 timmar.
Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädden och vänd ner den i färskosten. Låt frostingen vila i kylen 20 minuter innan den breds över tårtan.
Strö över kokos och garnera med jordgubbar.

PS. Det blir mycket frosting så om man vill kan man spara den och bre på cupcakes en annan dag. Eller samma dag. Eller äta med sked. Eller bara ösa den på tårtan. Jag öste den på tårtan...