fredag 1 juni 2012

FredagsFilmen: 1408

Om ni läste min "Dagens" igår, så vet ni att jag tittade på 1408, directors cut. Jag hade redan sett den i originalutförande och var nu nyfiken på det alternativa slutet. Faktiskt ligger det ännu ett slut i extramaterialet, så det här är alltså en film som det gjordes tre olika slut till. Minsann.


Låt er inte luras av den här bilden. Man kan ju tro att det är mycket Samuel L. Jackson i den här filmen, och det är det inte. Det är nästan så det är John Cusacks enmansföreställning det här, övriga skådespelare är birollsinnehavare. Nu menar jag inte att Samuel L. Jackson på något sätt är oviktig i den här filmen, för det är han inte, men han förekommer inte så mycket som man kan tro med tanke på att han är med på alla bilder och att hans namn är skrivet bredvid John Cusacks i samma storlek och allt. Stod nog i kontraktet. Vill bara inte att ni ska känna er lurade för någon huvudroll har han inte. Det finns bara en huvudroll och den är John Cusacks. Övriga stora roller innehavs av de visuella effekterna. Och kanske av själva rummet.

Filmen är baserad på en novell av Stephen King (som återfinns i novellsamlingen "Allt kan hända") och regisserades av Mikael Håfström. Den handlar om författaren Michael Enslin (Cusack) som specialiserat sig på att skriva böcker om platser det sägs spöka på. Han blir tipsad om Dolphin Hotel i New York och rum 1408 som sägs vara hemsökt. Hotelldirektören (Jackson) försöker med alla medel få Enslin att avstå sin natt i rum 1408 som han hävdar inte bara är hemsökt utan ondskefullt. Men Enslin som vet att spöken och monster inte finns låter sig inte avskräckas utan checkar in. Ett beslut han ska komma att ångra.

Vilket slut jag tyckte var bäst? Ironiskt nog det som inte var med i någon av versionerna.