tisdag 25 januari 2011

En lovsång till den långsamma matlagningen

Som förälder lagar man ofta mat som ska stå på bordet snabbt. Som tacosoppan jag gjorde igår.

Men - ibland vill man ha andra smaker. Och jag höjer nu mitt glas med rött (som jag drack till detta) i tacksamhet över den kvinna som glömde kvar älgsteken i ugnen och på så sätt uppfann tjälknölen. Mamma mia vad det är gott! Det tar en hel del tid i anspråk, men arbetsinsatsen är minimal och resultatet är fantastiskt!


Tjälknöl

1½ kg fryst, benfritt kött av nöt eller älg

1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
1 tsk svartpeppar
3 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök

Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Stek i 75 grader varm ugn 10 - 12 timmar. Sätt in en termometer efter ca 10 timmar.
60 grader - rött
70 grader - rosa
75 grader - genomstekt
Köttet på bilden tog jag ut när termometern visade 68 grader. Eftersom lagen är varm fortsätter tillagningen en stund till.

Ta upp köttet och lägg det i en trång skål. Vispa upp och sila skyn från ugnsformen med lite av vattnet.
Häll sky, vatten, salt, socker och kryddor i en kastrull. Skala, dela och skär löken i halvmånar. Lägg löken i lagen och koka 5 minuter.
Slå den heta lagen över köttet och marinera 5 - 6 timmar.
Låt köttet rinna av och skiva det tunt. (Tackar och bockar för skärmaskinen vi ärvt från älskade makens farmor och farfar.)

Jag brukar servera min tjälknöl med potatisgratäng, sallad och ibland en god sås. Smaklig spis!