fredag 15 oktober 2010

Kan en paj bli godare?

Hittade ett recept på en matpaj i en Allers (nr 40/2010) som jag bara var tvungen att testa. Receptet kommer från ett café i Skellefteå som heter Café Lilla Mari. Jag tar inte åt mig någon som helst ära för detta med andra ord.

Pajen blev så god att jag inte har någon bild att visa. Den är nämligen uppäten. På 3 personer. Det blev förvisso en matlåda till älskade maken också, men ändå. Så god var den alltså att 3 pers utan problem kunde äta UPP DEN! Ja jädrar...

Lax- och briepaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Blanda smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (26 cm i diameter). Ställ kallt i 30 minuter.
Grädda pajskalet i 175 grader varm ugn i 20 minuter.

100 g kallrökt lax
130 g brieost
1½ dl riven ost
4 ägg
2 dl mjölk
salt och svartpeppar

Fördela laxskivorna i botten på pajen och lägg brieost i skivor ovanpå. Strö över den rivna osten.
Blanda ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll stanningen i pajskalet och grädda pajen i 200 grader varm ugn, 30 minuter.

Till detta recept var det också en krämig röra, som jag inte gjorde igår. Men nästa gång. Enkelt och gott, verkar det vara.

Stenbitsromsröra

½ rödlök
2 dl creme fraiche
1 burk stenbitsrom

Hacka löken fint och blanda med stenbitsrom och creme fraiche.