torsdag 21 maj 2009

Rabarberkaka och lantbröd

Rabarberkaka
Så här ser den ut alltså, rabarberkakan jag nämnde i förra inlägget. Receptet hittade jag i en sån där receptfolder från Arla som man kan norpa åt sig i butikerna. Jag älskar dem för jag älskar recept och att laga mat/baka. Tänkte dela med mig av detta goda recept, som jag alltid längtar efter när rabarbern tittar upp ute i landet.

Rabarberkaka med vaniljsås

3 ägg

2 dl socker

1 krm salt

3 bittermandlar

250 g Kesella kvarg

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 dl skivad rabarber

florsocker

Vispa ägg, socker och salt pösigt. Riv bittermandeln och rör ner det och kvargen i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

Häll upp smeten i en smord och bröad springform, strö över rabarber.

Grädda i 200 grader varm ugn 30-35 minuter. Låt kakan svalna, sikta över florsocker. Serveras med vaniljsås.

Rabarberkakan en kvart senare

Eftersom jag gillar att baka hann jag med en omgång Italienskt lantbröd också. Receptet kommer från "Rutiga bakboken" men jag har modifierat det lite. Varsågoda!


Italienskt lantbröd

25 g jäst

6 dl vatten

2 msk olivolja

1 msk salt

ca 15 dl mjöl

Smula jästen i en bunke, lös upp den i fingervarmt vatten. Blanda ner olja och salt. Rör ner mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. I orginalreceptet står det vetemjöl, men jag brukar använda rågsikt eller blanda hej vilt med vad jag har i skåpet. Om man vill kan man använda smaksatt olja (den från soltorkade tomater brukar vara god) eller blanda i nån god örtkrydda.

Låt degen jäsa under duk 1 timme. Stjälp sedan upp den på mjölat bakbord och knåda till den. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma 4 bullar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. De ser små ut nu, men vänta bara.

Låt bröden jäsa 30 minuter medan ugnen blir varm, 225 grader vill vi ha. När det är dags för bröden att åka in i ugnen så skåra dem med vass kniv. Grädda längst ner i ugnen 30 minuter. Släng gärna in en skvätt vatten i ugnen samtidigt som bröden sätts in, det ger en fin yta till bröden och en trevlig skorpa.

Låt bröden svalna på galler, under duk för mjuk skorpa, utan duk för lite knaprighet.

Lycka till!